close
menu Menu Cuperus Gedenken
favorite
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Grafsteen schoonmakenHoe maak ik een grafsteen schoon?

Stappenplan voor het schoonmaken van een grafsteen:

  • Van welke steensoort is het monument gemaakt. Is het een zachte steensoort, zoals marmer, hardsteen of kalksteen, of is het een harde natuursteensoort. Voorbeelden daarvan zijn graniet, kwartsiet, basalt. Lees hierna meer over de steensoorten en de reinigingsproducten die er geschikt voor zijn.
  • Veeg los vuil weg met een zachte bezem of borstel. Hiermee verwijdert u takjes, blaadjes en zand.
  • Gebruik een geschikt reinigingsmiddel en laat dit inwerken om aangehecht vuil en vlekken te verwijderen. Ons advies is het schoonmaakmiddel eerst uit te testen op een onopvallende plek van de grafsteen en op een klein gedeelte van het oppervlak.
  • Spoel met veel water het reinigingsmiddel na het intrekken goed weg.
  • Gebruik schoon leidingwater om als laatste de grafsteen af te nemen en gebruik daarna eventueel een droge doek voor het drogen.

Hoe vaak moet je een grafsteen schoonmaken?

Zo vaak als u het wil. Een algemene richtlijn is hiervoor lastig aan te geven. De zichtbaarheid van vervuiling heeft bijvoorbeeld te maken met de glansgraad en de kleur van het natuursteen. De mate waarin vuil op het natuursteen hecht, hangt af van de porositeit en oppervlakteruwheid van het materiaal.

Waar moet je op letten bij het schoonmaken van een grafsteen?

Let bij grafmonumenten van natuursteen er met name op dat bijvoorbeeld bloempotten, vazen, lantaarns of andere voorwerpen die er op staan op een gegeven moment een verkleuring of waas op het natuursteen achter laten. Verwijder vlekken van bijvoorbeeld vet, zwarte aarde of lampenolie zo snel mogelijk met een doek met schoonmaakmiddel. Wat er dan nog achter blijft aan vlekken , trekt meestal in de loop van de tijd weg.

Tips voor het onderhoud van specifieke materialen

Natuursteen schoonmaken

Reinigingsmiddelen zijn bedoeld om aangehecht vuil te verwijderen waarbij ze de natuursteen en een eventuele beschermlaag niet beschadigen. Voor het regelmatig reinigen zijn neutrale middelen (met een pH-waarde van 7) geschikt. Voor marmer en kalksteen zijn er middelen die daarvoor speciaal zijn bedoeld. Deze onderhoudsmiddelen zijn bij Cuperus Gedenken verkrijgbaar.

Veel zogenaamde “huis, tuin en keuken” reinigingsmiddelen bevatten zuren die natuursteen kunnen aantasten. Er bestaan ook agressievere middelen die zowel alkalisch als zuurkunnen zijn. Deze zijn niet geschikt voor het reinigen van natuursteen.

Voor het regelmatig reinigen worden vooral zepen gebruikt. Bij het gebruik van “was” wordt een betere beschermende laag achtergelaten, echter reinigen deze minder goed. Daarnaast mag “was” niet te vaak worden gebruikt, omdat op plaatsen die weinig te verduren hebben er een dikke waslaag ontstaat.

Vraag de geschiktheid van een reinigingsmiddel na bij een van onze medewerkers en kies het reinigingsmiddel zorgvuldig. We adviseren om een kleine test uit te voeren op een klein gedeelte van het grafmonument dat uit het zicht is en kijk of het oppervlak er goed op reageert. Uitgangspunt is dat het effectiever is om tweemaal te reinigen met een minder agressief, langzaam werkend reinigingsmiddel, dan éénmaal met een agressief, sneller werkend middel.

Te agressieve middelen tasten de steen aan en geven bijvoorbeeld doffe plekken in een gepolijst oppervlak. Veel natuursteensoorten zijn redelijk goed bestand tegen reinigingsmiddelen. Natuursteensoorten die dat minder hebben zijn als voorbeeld marmers en kalkstenen. Deze zijn door hun kalkhoudendheid gevoelig voor zuur. Een kalkhoudende steen is door een aangebrachte beschermlaag in beperkte mate beschermt tegen zuur.

Belangrijk om te weten. Lees voor het gebruik van een onderhoudsproduct de gebruiksaanwijzing goed en test het middel altijd op een proefvlak of een losse tegel.Bij het onjuist gebruiken van deze producten bent u verantwoordelijk voor het resultaat. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

RVS schoonmaken

Vuilophopingen en andere vervuiling van rvs wat toegepast is in een grafmonument wordt meestal door regen weggespoeld als het daarmee in aanraking komt. Besteed bij regelmatige reiniging aandacht aan afgeschermde plaatsen zoals hoekjes, gaatjes en kiertjes, om er zeker van te zijn dat vervuiling die door de lucht wordt veroorzaakt, wordt weggenomen. Vooral bij een zeeklimaat zoals we dat in Nederland kennen, zorgt ophoping van chloriden of zwaveldioxiden die door de lucht worden afgezet tot het vormen van plaatselijke corrosie. Maak het rvs daarom bij voorkeur minimaal 1 keer per jaar schoon. Vingerafdrukken of andere vlekken verwijderen van rvs gaat met een zeepoplossing vaak veilig en doeltreffend.

Niet geschikte reinigingsproducten voor roestvast staal:

  • reinigingsmiddelen die chloor bevatten en dan vooral die met chloorwaterstof
  • bleekwater niet gebruiken voor roestvast staal
  • wanneer dit per ongeluk toch gebeurt het roestvast staal onmiddellijk afspoelen met veel zuiver water
  • Zilverpoets niet gebruiken op roestvast staal

Er zit kaarsenvet op de grafsteen

Veel grafmonumenten worden voorzien van een grafkaars. Het gebeurt soms dat er per ongeluk kaarsvet op de grafsteen terecht komt. Kaarsvet kan een vettige vlek op de steen achterlaten. Om deze vlek weg te kunnen halen laat je eerst de vlek goed opdrogen. Verwijder het opgedroogde kaarsvet voorzichtig met een plamuurmes, zonder krassen te maken op het oppervlak van de steen. Om het achtergebleven vet te verwijderen, gebruik je een olievlekkenverwijderaar. Dit poeder zuigt de vlek uit het oppervlak waarna er na circa 24 uur een poeder overblijft. Het poeder kan gemakkelijk weg geveegd worden met een droge schone doek.

Doek, zeem of spons gebruiken?

Gebruik een vochtige doek of zeemlap gebruiken om normale vervuiling, vingerafdrukken en dergelijke te verwijderen. Gebruik bij lastigere vlekken nylon sponsjes, ook wel “Scotch-Brite” genoemd. Gebruik geen Niet-roestvast stalen sponsjes, staalwol en stalen borstels voor het reinigen van rvs. Het geeft krassen op het oppervlak en er is de kans dat er deeltjes koolstofstaal op het roestvast stalen oppervlak achterblijven die wanneer het oppervlak nat wordt, roestvlekken worden.

Gebruik Zachte nylonborstels voor roestvast staal met gestructureerd oppervlak. Niet-roestvast stalen draadborstels niet gebruiken. Bij afwerkingen met een “korrel” en een draadrichting, zoals EN 10088-2 types G, J en K de veegrichting laten meegaan met de draad in plaats van deze er haaks op laten staan.

Wanneer water is gebruikt om te reinigen of te spoelen, veeg het oppervlak droog om watersporen te voorkomen. Met name op plekken waar het water veel kalk bevat ( water is hard). Wij adviseren het gebruik van gedemineraliseerd water waardoor er geen droogvlekken ontstaan.