close
menu Menu Cuperus Gedenken
favorite
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Dienstverlening

Werken met natuursteen is een passie. De passie van vormgeven, mooie betekenisvolle grafstenen maken. Gebruikmakend van wat de natuur ons al heeft geboden. Duizenden jaren heeft de natuur ons al een mooie basis gegeven. Wij zetten het om in tijdloze verhalen over wat ons zo dierbaar is.

Cuperus Gedenken
Cuperus Gedenken
Cuperus Gedenken

Wij werken met diverse soorten natuursteen, waaronder marmer, hardsteen, witte kalksteensoorten en graniet. Daarnaast bewerken we veel Diabas, een natuursteensoort die qua kleur en bewerkingsmogelijkheden een heel eigen plaats heeft tussen de andere natuursteensoorten. Om onderscheidende gedenktekens te ontwikkelen werken wij op het gebied van ontwerp en vervaardiging samen met gespecialiseerde, ambachtelijke partners. Wij vinden het belangrijk om alle facetten van het steenhouwen te blijven beheersen. Het is de kern van onze organisatie. Op één locatie in Nederland hebben wij onze uitgebreide werkplaats en ons logistiek centrum. Hier komen alle materialen binnen en worden de monumenten geassembleerd.

Monumenten en gedenkstenen worden gemaakt door mensen. Door specialisten. Onze medewerkers hebben ieder hun eigen specialisatie, van belettering, restauratie en assemblage tot plaatsing van de monumenten. Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels en voorwaarden; hierin zijn bepalingen opgenomen die te maken hebben met maximale afmeting, maar soms ook de materiaalkeuze van het gedenkteken. Wij beschikken over de meest recente regelgeving. De gehele administratieve afwikkeling, aanvraag en afstemming met de begraafplaats verzorgen wij dan ook graag voor u. Vanuit de ruim opgezette werkplaats in Meppel bedienen wij alle begraafplaatsen in Noord en Midden Nederland. Hier is alles in huis voor het verzorgen van het gedenkmonument van creatie tot het plaatsen op de begraafplaats.

Cuperus Gedenken
Cuperus Gedenken
Cuperus Gedenken

Voorafgaand aan de uitvoering, besteden wij in het bijzonder aandacht aan het ontwerp van een gedenkteken. Een goed ontwerp is meer dan een aantrekkelijke vorm waarvan de steensoort goed gekozen is en de verhoudingen goed zijn.

Een grafmonument kan eenzelfde functie hebben als een kunstwerk; het kan beelden oproepen, herinneringen uitlokken en ruimte scheppen voor beleving. Wij kunnen samen met u een persoonlijk gedenkteken ontwerpen waarbij u betrokken kunt zijn bij de ontwikkeling.

De meeste monumenten worden op maat gemaakt in India en China. Cuperus werkt echter ook met Europese materialen en wij vervaardigen nog zelf, op authentieke ambachtelijke wijze, monumenten. Dit dezen wij in 1840, het jaar waarin wij zijn opgericht, en dit doen wij ‘anno nu’ nog steeds. Toen was het gemeengoed, nu is het ‘onderscheidend en bijzonder’.

Wij hebben een ruim opgezette werkplaats in Meppel van waaruit wij alle begraafplaatsen in Noord en Midden Nederland bedienen, waarin wij nog alles kunnen maken en creëren. Wij hebben alles in huis en verzorgen het monument van het moment van creatie tot aan het plaatsen op de begraafplaats.

Onze steenhouwers zijn vakmensen voeren elk jaar prachtige restauraties uit. Wij willen bijdragen aan het in stand houden van bestaande monumenten. Restaureren is meer dan onderhoud, restaureren is in oorspronkelijke oude staat brengen, waarbij de waarde van het ‘oude’ juist de extra waarde geeft. Het blijft hiermee de tijd doorstaan.

Wij geven niet alleen inspiratie en advies, maar zorgen ook na het plaatsen van het monument voor het levend houden van de nagedachtenis. Dit doen wij bijvoorbeeld door het uitvoeren van onderhoud, het bijhouden van de schildering van de inscriptie of het onderhouden van de begroeiing op en rondom het brengen verschillende partijen samen om vorm te geven aan mooie begraafparken waar ruimte is voor persoonlijke vormen van gedenken. Wij denken graag mee over de inrichting van de begraafplaatsen van de toekomstom te zorgen voor mooie, goed exploitabele begraafplaatsen waar de begraafplaats een maatschappelijke functie vervult.

“Een begraafplaats is meer dan alleen een plek waar onze dierbaren begraven worden. Het is ook een plek waar cultuur en geschiedenis samenkomen. Een plaats die spreekt over cultuur”