close
menu Menu Cuperus Gedenken
favorite
Komende zaterdag: Extra inspiratiedagenarrow_forward

Circle Stone grafstenen

“Bij Cuperus geloven we dat een tijdloos en persoonlijk vormgegeven monument bijdraagt aan het levend houden van herinneringen. Het hergebruiken van materialen na het ruimen van een graf houdt de herinneringen levend en heeft tevens minder impact op het milieu.”

Folkert Cuperus – Cuperus Gedenken

Wat zijn Circle Stone grafstenen?

Circle Stone grafstenen zijn gebruikte grafstenen waarvan het natuursteen hergebruikt is.

Dit zijn grafstenen die opgehaald zijn op de begraafplaats. Op deze manier kunnen we het waardevolle natuursteen behouden voor volgende generaties.

Waarom een Circle Stone grafsteen?

We worden ons steeds meer bewust van de invloed die we zelf op het milieu hebben. We leven duurzamer en houden rekening met het milieu bij de keuzes die we maken. Ook na ons overlijden willen we het milieu niet onnodig veel belasten. Via de ‘Circle Stone’ collectie bieden wij u de mogelijkheid om uw eigen steentje bij te dragen om op deze manier het milieu minder te belasten.

  • Geen energie intensieve werkzaamheden
  • Geen lang transport
  • Gerecyclede materialen

Waaraan herken ik een Circle Stone grafsteen?

U kunt de Circle Stone grafstenen nergens aan herkennen. De stenen zijn dusdanig goed gereinigd en gepolijst dat de stenen niet van ‘nieuw’ zijn te onderscheiden.

  • Zelfde kwaliteit natuursteen
  • Zelfde uitstraling van het gedenkteken
  • Zelfde garantievoorwaarden

Over Circle Stone

Circle Stone is een initiatief van de Stichting GreenLeave. GreenLeave is opgericht door een aantal op duurzaamheid gerichte uitvaartondernemers, en heeft als doel om de uitvaart in Nederland te verduurzamen. Alle aangesloten uitvaartondernemingen bieden hun klanten een pakket van duurzame producten en diensten aan. Op die manier wordt de keuze makkelijker en toegankelijker. Aangezien de grafsteen een belangrijk onderdeel van de uitvaart is, met een relatief grote impact op mens en milieu, heeft de Stichting GreenLeave besloten het initiatief tot Circle Stone te nemen. Circle Stone wordt ondersteund door de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). De LOB is de enige vakorganisatie op het gebied van begraven en begraafplaatsen en geniet als zodanig landelijke bekendheid. De LOB heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en steunt het initiatief van Circle Stone, onder andere door het onder de aandacht van haar leden te brengen.

De missie van Circle Stone is om de milieu-impact van grafstenen te verminderen en om natuursteen te behouden voor toekomstige generaties.

Hoe werkt de aanschaf van een Circle Stone grafsteen?

In de volgende 5 stappen bespreken we hoe een grafmonument een tweede leven kan krijgen, vanaf het ophalen van de grafsteen van een bestaand graf tot het opnieuw ontwerpen en plaatsen op een nieuw graf.

Stap 1 – De steen komt vrij na periode van grafrust

Nabestaanden kiezen bij een begrafenis voor een bepaalde periode van ‘grafrust’, meestal 10 tot 20 jaar. Wanneer deze periode verstrijkt, zal men moeten kiezen voor verlenging of ontruiming. Indien de familie besluit te verlengen blijft de situatie rondom het bestaande graf ongewijzigd. In het geval van ontruiming kan er gekozen worden om de grafsteen aan te bieden als ‘Circle Stone’ om deze een nieuw leven te geven.

Stap 2 – De steen wordt van het graf verwijderd

De grafsteen wordt van het graf verwijderd en vervoerd naar de werkplaats van de steenhouwer, in dit geval door Cuperus gedenken.

Stap 3 – We maken de steen weer als nieuw

We gaan aan de slag om de grafsteen weer als nieuw te maken. Het opschrift wordt verwijderd, evenals het vuil en de eventuele aanslag. Hierna wordt de steen gepolijst en ziet deze er weer als nieuw uit. Als er bijvoorbeeld een deel van de steen gescheurd is dan wordt er bekeken of de rest gebruikt kan worden. Zo proberen we zoveel mogelijk steen opnieuw te gebruiken.

Stap 4 – U kiest voor een Circle Stone

De aanschaf van een monument uit onze Circle Stone collectie verloopt eigenlijk niet anders als bij een geheel nieuwe grafsteen. U kiest voor een Circle Stone, uw keuze is een milieubewuste en duurzame keuze. De steen is niet anders dan een ‘nieuwe’ steen en u draagt uw steentje bij aan een betere toekomst.

Stap 5 – We personaliseren de grafsteen en verzorgen de plaatsing

Nadat u een duurzame Circle Stone grafsteen uit de collectie heeft gekozen gaan we deze samen ontwerpen. Samen nemen we de belettering en alle andere details door en tijdens het gesprek lopen we soms nog even naar de winkel of inspiratietuin om u voorbeelden in het echt te laten zien. Meteen nadat wij samen met u het monument ingericht hebben, krijgt u inzicht in de prijs. We maken een totale prijsberekening waarin naast het materiaal, accessoires, belettering en de vervaardiging ook alle elementen zoals de betonfundering, antiverzakkingspalen en plaatsing van het grafmonument zijn opgenomen. Zo weet u precies wat het monument gaat kosten.

Nadat u er thuis rustig over heeft nagedacht en akkoord hebt gegeven plaatsen we het monument met speciale apparatuur en eigen vakmensen om een lange levensduur van het monument te kunnen garanderen. Wij plaatsen monumenten zonder extra kosten in heel Nederland.

Wanneer de grafrust periode verloopt, begint de cirkel weer opnieuw en kan de steen weer worden aangeboden voor een volgend leven.

Wilt u meer weten over de Circle Stone collectie?

Heeft u een vraag of wilt u een Circle Stone grafsteen aanschaffen? We helpen u graag bij het uitzoeken, ontwerpen en samenstellen van een Circle Stone grafsteen.


Stel gerust uw vraag